Uwaga:
Żeby pisać na forum, nie trzeba się nigdzie rejestrować!
www.rejsymorskie.net
Forum: Adam Sulewski - ?eglarstwo.
Prywatna strona o ?eglarstwie pe?nomorskim.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mi?so w s?ojach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna -> Kambuz
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
docent
Gość





PostWysłany: 16 Paź 2006 23:07    Temat postu: mi?so w s?ojach Odpowiedz z cytatem

od wielu lat zajmuj? sie aprowizacj? na rejsach w zwiazku z tym mog? si? podzielic informacj? jak przygotowac posi?ek mi?sny w domu ?atwy do sporzadzenia w warunkach morskich.

r?ce,miejsce przyrz?dzania zapraw , nó? i deska dok?adnie umyte

s?oje 1 litrowe typu twist i nakr?tki bez ?ladów rdzy i poprzedniej zawarto?ci
umyte i wyparzone
zwróci? uwag? na ilo?? gwintu najcz??ciej spotykane to 4 i 6 gwintów nakr?tka 4 gwintowa na s?oiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelno?ci

mi?so oboj?tnie jakie byle by z pewnego ?ród?a bez ko?ci i nadmiaru ?y?

sól ,pieprz ,olej ro?linny ,du?a patelnia ,miska ,garnek wy?szy ni? s?oiki
3-4 r?czniki

mi?so po obmyciu i osuszeniu r?cznikiem dzielimy na kawa?ki grubo?ci palca w poprzek w?ókien
drób w postaci filetów na dwa do trzech kawa?ków nie t?uczemy

obsypujemy sol? i pieprzem ewentualnie papryk? bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatków u?yjemy je na morzu

szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywaj?cym patelnie w ca?o?ci warstw? oko?o3 milimetrów olej po w?o?eniu mi?sa musi skwiercze?

mi?so po osi?gni?ciu bia?ego lub pomara?czowego koloru z ka?dej strony
a wo?owego koloru lekko br?zowego przek?adamy do miski

gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymie?my go

nast?pnie pró?ymy mi?so na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez oko?o 20 minut wo?owina ciut d?uzej drób krócej

mi?so przek?adamy do s?oików staraj?c si? u?o?y? je ciasno w jak najwi?kszych kawa?kach tak aby ka?dy posi?ek na morzu nie przypomina? gulaszu

sosem z garnka zalewamy mi?so tak aby nie wystawa?o ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzi? do oko?o 0.7 cm. przed kraw?dzi? s?oika

po wyduszeniu powietrza z pomi?dzy plastrów mi?sa zakr?camy s?oiki
uwaga na zgodno?c gwintów

na dno duzego garnka uk?adamy r?cznik, nast?pnie s?oiki ,pomi?dzy nie wk?adamy kolejny r?cznik tak aby si? nie obija?y, zalewamy ciep?? wod? do oko?o1,5 centymetra przed nakr?tk?

gotujemy conajmniej przez godzin? licz?c od 10 minut po osi?gni?ciu stanu wrzenia

gotowanie wed?ug tych samych zasad powtarzamy po up?ywie 24 godzin

jesli wyjmujemy gor?ce s?oje k?ad?my je na r?cznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie nara?ajmy je na kontakt z zimnym powietrzem poniewa? moga p?kn?c

dobrze przygotowany s?ój ma wkl??ni?t? zakr?tk?

ostatnio przygotowywa?em 15 kg mi?sa od UCI?CIA PIERWSZEGO PLASTRA MI?SA do ko?ca pierwszego gotowania min??o 5 godzin

precz z puszkami turystycznymi
Powrót do góry
adamsulewski
Gość





PostWysłany: 02 Gru 2006 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super, zobacz tez sposob pod lista zakupow
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna -> Kambuz Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group