Uwaga:
Żeby pisać na forum, nie trzeba się nigdzie rejestrować!
www.rejsymorskie.net
Forum: Adam Sulewski - ?eglarstwo.
Prywatna strona o ?eglarstwie pe?nomorskim.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba - Zuzanna Gorze?ska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna -> Kambuz
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wojtek Sulewski
Administrator


Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 13
Skąd: Pozna?

PostWysłany: 24 Paź 2005 20:45    Temat postu: Pieczenie chleba - Zuzanna Gorze?ska Odpowiedz z cytatem

Sk?adniki:
  • M?ka
  • Jajka
  • Dro?d?e
  • Sól
  • Cukier
Przepis:
Pieczenie chleba na jachcie jest zabaw? i mo?na przy okazji zdoby? sprawno?? piekarza Wink

Zaczyna si? od uruchomienia pieca, ?eby by?o ciep?o. Pó?niej wiesza si? w kambuzie wszystko co mokre. I wstawia wod?. Nast?pnie mo?na przyst?pi? do konkretów. Do miski trzeba wsypa?, przyk?adowo, 1,5 kg m?ki, dro?d?e w proszku (wg wskaza? na opakowaniu), jajka w proszku (wg uznania; 2-3 ?y?ki) lub jajko zwyk?e, sól i cukier (na oko; 3 i 1,5 ?y?ki). Ja dodawa?am jeszcze szczypt? imbiru. Zala? to wszystko ciep?? wod?, wymiesza?, wyrzuci? na blat i ugniata?, posypuj?c m?k?, ?eby si? nie poklei?. Poduszone uk?ada si? znowu w misce, przykrywa, stawia na kuchence (lub innym ciep?ym miejscu) i wychodzi na pok?ad pooddycha? rze?kim powietrzem. Jak wyro?nie (30-40 min.) ponownie wyrzuca si? ciasto na blat i dusi. Mo?na wtedy doda? p?atki owsiane, wtedy chleb b?dzie bardziej konkretny. Ciasto dzieli si? na 2 lub 3 cz??ci i do ka?dej mo?na dorzuci? dodatki smakowe typu: cebula, kminek, czosnek, siemi? lniane lub cokolwiek innego wg uznania. Dalej ju? tylko uk?ada si? uformowane chlebki na blaszce i wje?d?aj? do pieca na ok. 1,5-2 h. Upieczone (je?eli nak?ujemy wyka?aczk? musi by? sucha) zostawiamy w piecu albo od razu jad? na ?niadaniowy stó?. Generalnie przepis na chleb jest na oko, po tygodniu dochodzi sie do wprawy i mo?na piec z zamkni?tymi oczami. Pó?niej mo?na pozwoli? sobie na eksperymenty i upiec ciasto dro?d?owe, a na koniec rejsu zrobi? pasztet z zielonym pieprzem pod wódeczk?...

Szczególnie przydatne, kiedy w sklepie s? tylko tosty, smakuj?ce jak papier.

Zuzanna Gorze?ska
_________________
pozdr. Wojtek
www.rejsymorskie.net
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
leader
Gość





PostWysłany: 25 Paź 2005 13:58    Temat postu: pieczenie na jachcie jest zabawa Odpowiedz z cytatem

Szczegolnie podoba mi sie proces ugniatania. Mr. Green
Powrót do góry
Wera
Gość





PostWysłany: 26 Paź 2005 21:47    Temat postu: piec na jachcie Odpowiedz z cytatem

no to ja zadam takie tendencyjne pytanie.. a skad wziac taki piec na jachcie.. jak do tej pory nie spotkalam sie z czyms takim, ale plywam krotko, wiec moze dlatego..

a na wlasnej roboty chleb mam inna metode.. otoz u naszych zachodnich sasiadow mozna kupic wlasciwie gotowa juz make z dodatkami na chlep.. zarowno pszenny jak i zytni.. z ziarenkami lub nie.. dodajemu do tego tylko wode i drozdze, mieszamy, odstawiamy do wyrosniecia i pieczemy..
osobiscie, przed wlozeniem do foremki robie tak - rozwalkowywuje ciacho na prostokatnie, nakladam na nie pokrojony w plasterki boczek i zaczynam zawilac wtykajac co jakis czas kabanosy.. powstaje z tego fantastycnza rolada.. nie trzeba robic kanapek, tylko kromki posmarowac do smaku keczupem, musztarda.. do samego ciasat mozna jeszcze wsypac ziaren slonecznika, dyni, czy co tam sobei ktos jeszcze wymysli

pozdrawiam
Wera
Powrót do góry
adamsulewski
Gość





PostWysłany: 27 Paź 2005 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rzeczywiscie nie na wszystkich jachtach jest piekarnik, choc znowu nie az tak rzadko jest.
na zjawie akurat byl
na wiekszosci jachtow typu bavaria, sunshine itp czarterowanych w chorwacji czy grecji sa piekarniki.
wymianiajac kuchenke na nowa tez warto wziac pod uwage zamontowanie nowej od razu z piekarnikiem, warto : )
Powrót do góry
TB
Gość





PostWysłany: 08 Maj 2007 17:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a BM ostatnio mi opowiada? ?e w przepisach regatowych ?ódek na
których si? ?ciga? jest obowi?zek posiadania piekarnika .
Powrót do góry
quebona
Gość





PostWysłany: 12 Cze 2014 07:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super przepis, przyda si? na pewno Smile
__________________________
Zamów doskona?y catering dietetyczny Medical Fitness Warszawa dla ka?dego!
Powrót do góry
Krzychu
Gość





PostWysłany: 05 Cze 2020 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepszy chleb domowy jaki jad?em to z p?atków owsianych https://www.przepis-kulinarny.pl/chleb-z-platkami-owsianymi-ewy-wachowicz-id1679.html
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna -> Kambuz Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group