Uwaga:
Żeby pisać na forum, nie trzeba się nigdzie rejestrować!
www.rejsymorskie.net
Forum: Adam Sulewski - ?eglarstwo.
Prywatna strona o ?eglarstwie pe?nomorskim.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna
->
Kambuz
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Rozmiar
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
[quote="Wera"]no to ja zadam takie tendencyjne pytanie.. a skad wziac taki piec na jachcie.. jak do tej pory nie spotkalam sie z czyms takim, ale plywam krotko, wiec moze dlatego.. a na wlasnej roboty chleb mam inna metode.. otoz u naszych zachodnich sasiadow mozna kupic wlasciwie gotowa juz make z dodatkami na chlep.. zarowno pszenny jak i zytni.. z ziarenkami lub nie.. dodajemu do tego tylko wode i drozdze, mieszamy, odstawiamy do wyrosniecia i pieczemy.. osobiscie, przed wlozeniem do foremki robie tak - rozwalkowywuje ciacho na prostokatnie, nakladam na nie pokrojony w plasterki boczek i zaczynam zawilac wtykajac co jakis czas kabanosy.. powstaje z tego fantastycnza rolada.. nie trzeba robic kanapek, tylko kromki posmarowac do smaku keczupem, musztarda.. do samego ciasat mozna jeszcze wsypac ziaren slonecznika, dyni, czy co tam sobei ktos jeszcze wymysli pozdrawiam Wera[/quote]
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Wpisz obok: rejsymorskie: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
?eglarstwo
----------------
?eglarstwo morskie
?eglarstwo ?ródl?dowe
Ciekawostki
Kambuz
Og?oszenia ?eglarskie
Ankiety
www.rejsymorskie.net
----------------
Rejsy z Adamem
Propozycje zmian
Inne
Inne
----------------
Humor
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Krzychu
Wysłany: 05 Cze 2020 10:59
Temat postu:
Najlepszy chleb domowy jaki jad?em to z p?atków owsianych
https://www.przepis-kulinarny.pl/chleb-z-platkami-owsianymi-ewy-wachowicz-id1679.html
quebona
Wysłany: 12 Cze 2014 07:05
Temat postu:
super przepis, przyda si? na pewno
__________________________
Zamów doskona?y
catering dietetyczny Medical Fitness Warszawa
dla ka?dego!
TB
Wysłany: 08 Maj 2007 17:10
Temat postu:
a BM ostatnio mi opowiada? ?e w przepisach regatowych ?ódek na
których si? ?ciga? jest obowi?zek posiadania piekarnika .
adamsulewski
Wysłany: 27 Paź 2005 12:19
Temat postu:
rzeczywiscie nie na wszystkich jachtach jest piekarnik, choc znowu nie az tak rzadko jest.
na zjawie akurat byl
na wiekszosci jachtow typu bavaria, sunshine itp czarterowanych w chorwacji czy grecji sa piekarniki.
wymianiajac kuchenke na nowa tez warto wziac pod uwage zamontowanie nowej od razu z piekarnikiem, warto : )
Wera
Wysłany: 26 Paź 2005 21:47
Temat postu: piec na jachcie
no to ja zadam takie tendencyjne pytanie.. a skad wziac taki piec na jachcie.. jak do tej pory nie spotkalam sie z czyms takim, ale plywam krotko, wiec moze dlatego..
a na wlasnej roboty chleb mam inna metode.. otoz u naszych zachodnich sasiadow mozna kupic wlasciwie gotowa juz make z dodatkami na chlep.. zarowno pszenny jak i zytni.. z ziarenkami lub nie.. dodajemu do tego tylko wode i drozdze, mieszamy, odstawiamy do wyrosniecia i pieczemy..
osobiscie, przed wlozeniem do foremki robie tak - rozwalkowywuje ciacho na prostokatnie, nakladam na nie pokrojony w plasterki boczek i zaczynam zawilac wtykajac co jakis czas kabanosy.. powstaje z tego fantastycnza rolada.. nie trzeba robic kanapek, tylko kromki posmarowac do smaku keczupem, musztarda.. do samego ciasat mozna jeszcze wsypac ziaren slonecznika, dyni, czy co tam sobei ktos jeszcze wymysli
pozdrawiam
Wera
leader
Wysłany: 25 Paź 2005 13:58
Temat postu: pieczenie na jachcie jest zabawa
Szczegolnie podoba mi sie proces ugniatania.
Wojtek Sulewski
Wysłany: 24 Paź 2005 20:45
Temat postu: Pieczenie chleba - Zuzanna Gorze?ska
Sk?adniki:
M?ka
Jajka
Dro?d?e
Sól
Cukier
Przepis:
Pieczenie chleba na jachcie jest zabaw? i mo?na przy okazji zdoby? sprawno?? piekarza
Zaczyna si? od uruchomienia pieca, ?eby by?o ciep?o. Pó?niej wiesza si? w kambuzie wszystko co mokre. I wstawia wod?. Nast?pnie mo?na przyst?pi? do konkretów. Do miski trzeba wsypa?, przyk?adowo, 1,5 kg m?ki, dro?d?e w proszku (wg wskaza? na opakowaniu), jajka w proszku (wg uznania; 2-3 ?y?ki) lub jajko zwyk?e, sól i cukier (na oko; 3 i 1,5 ?y?ki). Ja dodawa?am jeszcze szczypt? imbiru. Zala? to wszystko ciep?? wod?, wymiesza?, wyrzuci? na blat i ugniata?, posypuj?c m?k?, ?eby si? nie poklei?. Poduszone uk?ada si? znowu w misce, przykrywa, stawia na kuchence (lub innym ciep?ym miejscu) i wychodzi na pok?ad pooddycha? rze?kim powietrzem. Jak wyro?nie (30-40 min.) ponownie wyrzuca si? ciasto na blat i dusi. Mo?na wtedy doda? p?atki owsiane, wtedy chleb b?dzie bardziej konkretny. Ciasto dzieli si? na 2 lub 3 cz??ci i do ka?dej mo?na dorzuci? dodatki smakowe typu: cebula, kminek, czosnek, siemi? lniane lub cokolwiek innego wg uznania. Dalej ju? tylko uk?ada si? uformowane chlebki na blaszce i wje?d?aj? do pieca na ok. 1,5-2 h. Upieczone (je?eli nak?ujemy wyka?aczk? musi by? sucha) zostawiamy w piecu albo od razu jad? na ?niadaniowy stó?. Generalnie przepis na chleb jest na oko, po tygodniu dochodzi sie do wprawy i mo?na piec z zamkni?tymi oczami. Pó?niej mo?na pozwoli? sobie na eksperymenty i upiec ciasto dro?d?owe, a na koniec rejsu zrobi? pasztet z zielonym pieprzem pod wódeczk?...
Szczególnie przydatne, kiedy w sklepie s? tylko tosty, smakuj?ce jak papier.
Zuzanna Gorze?ska
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group