Uwaga:
Żeby pisać na forum, nie trzeba się nigdzie rejestrować!
www.rejsymorskie.net
Forum: Adam Sulewski - ?eglarstwo.
Prywatna strona o ?eglarstwie pe?nomorskim.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna
->
Kambuz
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Rozmiar
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
[quote="docent"]od wielu lat zajmuj? sie aprowizacj? na rejsach w zwiazku z tym mog? si? podzielic informacj? jak przygotowac posi?ek mi?sny w domu ?atwy do sporzadzenia w warunkach morskich. r?ce,miejsce przyrz?dzania zapraw , nó? i deska dok?adnie umyte s?oje 1 litrowe typu twist i nakr?tki bez ?ladów rdzy i poprzedniej zawarto?ci umyte i wyparzone zwróci? uwag? na ilo?? gwintu najcz??ciej spotykane to 4 i 6 gwintów nakr?tka 4 gwintowa na s?oiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelno?ci mi?so oboj?tnie jakie byle by z pewnego ?ród?a bez ko?ci i nadmiaru ?y? sól ,pieprz ,olej ro?linny ,du?a patelnia ,miska ,garnek wy?szy ni? s?oiki 3-4 r?czniki mi?so po obmyciu i osuszeniu r?cznikiem dzielimy na kawa?ki grubo?ci palca w poprzek w?ókien drób w postaci filetów na dwa do trzech kawa?ków nie t?uczemy obsypujemy sol? i pieprzem ewentualnie papryk? bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatków u?yjemy je na morzu szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywaj?cym patelnie w ca?o?ci warstw? oko?o3 milimetrów olej po w?o?eniu mi?sa musi skwiercze? mi?so po osi?gni?ciu bia?ego lub pomara?czowego koloru z ka?dej strony a wo?owego koloru lekko br?zowego przek?adamy do miski gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymie?my go nast?pnie pró?ymy mi?so na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez oko?o 20 minut wo?owina ciut d?uzej drób krócej mi?so przek?adamy do s?oików staraj?c si? u?o?y? je ciasno w jak najwi?kszych kawa?kach tak aby ka?dy posi?ek na morzu nie przypomina? gulaszu sosem z garnka zalewamy mi?so tak aby nie wystawa?o ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzi? do oko?o 0.7 cm. przed kraw?dzi? s?oika po wyduszeniu powietrza z pomi?dzy plastrów mi?sa zakr?camy s?oiki uwaga na zgodno?c gwintów na dno duzego garnka uk?adamy r?cznik, nast?pnie s?oiki ,pomi?dzy nie wk?adamy kolejny r?cznik tak aby si? nie obija?y, zalewamy ciep?? wod? do oko?o1,5 centymetra przed nakr?tk? gotujemy conajmniej przez godzin? licz?c od 10 minut po osi?gni?ciu stanu wrzenia gotowanie wed?ug tych samych zasad powtarzamy po up?ywie 24 godzin jesli wyjmujemy gor?ce s?oje k?ad?my je na r?cznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie nara?ajmy je na kontakt z zimnym powietrzem poniewa? moga p?kn?c dobrze przygotowany s?ój ma wkl??ni?t? zakr?tk? ostatnio przygotowywa?em 15 kg mi?sa od UCI?CIA PIERWSZEGO PLASTRA MI?SA do ko?ca pierwszego gotowania min??o 5 godzin precz z puszkami turystycznymi[/quote]
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Wpisz obok: rejsymorskie: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
?eglarstwo
----------------
?eglarstwo morskie
?eglarstwo ?ródl?dowe
Ciekawostki
Kambuz
Og?oszenia ?eglarskie
Ankiety
www.rejsymorskie.net
----------------
Rejsy z Adamem
Propozycje zmian
Inne
Inne
----------------
Humor
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
adamsulewski
Wysłany: 02 Gru 2006 17:12
Temat postu:
super, zobacz tez sposob pod lista zakupow
docent
Wysłany: 16 Paź 2006 23:07
Temat postu: mi?so w s?ojach
od wielu lat zajmuj? sie aprowizacj? na rejsach w zwiazku z tym mog? si? podzielic informacj? jak przygotowac posi?ek mi?sny w domu ?atwy do sporzadzenia w warunkach morskich.
r?ce,miejsce przyrz?dzania zapraw , nó? i deska dok?adnie umyte
s?oje 1 litrowe typu twist i nakr?tki bez ?ladów rdzy i poprzedniej zawarto?ci
umyte i wyparzone
zwróci? uwag? na ilo?? gwintu najcz??ciej spotykane to 4 i 6 gwintów nakr?tka 4 gwintowa na s?oiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelno?ci
mi?so oboj?tnie jakie byle by z pewnego ?ród?a bez ko?ci i nadmiaru ?y?
sól ,pieprz ,olej ro?linny ,du?a patelnia ,miska ,garnek wy?szy ni? s?oiki
3-4 r?czniki
mi?so po obmyciu i osuszeniu r?cznikiem dzielimy na kawa?ki grubo?ci palca w poprzek w?ókien
drób w postaci filetów na dwa do trzech kawa?ków nie t?uczemy
obsypujemy sol? i pieprzem ewentualnie papryk? bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatków u?yjemy je na morzu
szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywaj?cym patelnie w ca?o?ci warstw? oko?o3 milimetrów olej po w?o?eniu mi?sa musi skwiercze?
mi?so po osi?gni?ciu bia?ego lub pomara?czowego koloru z ka?dej strony
a wo?owego koloru lekko br?zowego przek?adamy do miski
gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymie?my go
nast?pnie pró?ymy mi?so na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez oko?o 20 minut wo?owina ciut d?uzej drób krócej
mi?so przek?adamy do s?oików staraj?c si? u?o?y? je ciasno w jak najwi?kszych kawa?kach tak aby ka?dy posi?ek na morzu nie przypomina? gulaszu
sosem z garnka zalewamy mi?so tak aby nie wystawa?o ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzi? do oko?o 0.7 cm. przed kraw?dzi? s?oika
po wyduszeniu powietrza z pomi?dzy plastrów mi?sa zakr?camy s?oiki
uwaga na zgodno?c gwintów
na dno duzego garnka uk?adamy r?cznik, nast?pnie s?oiki ,pomi?dzy nie wk?adamy kolejny r?cznik tak aby si? nie obija?y, zalewamy ciep?? wod? do oko?o1,5 centymetra przed nakr?tk?
gotujemy conajmniej przez godzin? licz?c od 10 minut po osi?gni?ciu stanu wrzenia
gotowanie wed?ug tych samych zasad powtarzamy po up?ywie 24 godzin
jesli wyjmujemy gor?ce s?oje k?ad?my je na r?cznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie nara?ajmy je na kontakt z zimnym powietrzem poniewa? moga p?kn?c
dobrze przygotowany s?ój ma wkl??ni?t? zakr?tk?
ostatnio przygotowywa?em 15 kg mi?sa od UCI?CIA PIERWSZEGO PLASTRA MI?SA do ko?ca pierwszego gotowania min??o 5 godzin
precz z puszkami turystycznymi
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group