| docent | 
		
			
				 WysÅ‚any: 16 Paź 2006 23:07    Temat postu: miÄ™so w sÅ‚ojach | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				od wielu lat zajmuję sie aprowizacją na rejsach w zwiazku z tym mogę się podzielic informacją jak przygotowac posiłek mięsny w domu  łatwy do sporzadzenia w warunkach morskich.
 
 ręce,miejsce przyrządzania zapraw , nóż i deska dokładnie umyte
 
 słoje 1 litrowe typu twist i nakrętki bez śladów rdzy i poprzedniej zawartości 
 umyte i wyparzone 
 zwrócić uwagę na ilość gwintu najczęściej spotykane to 4 i 6 gwintów nakrętka 4 gwintowa na słoiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelności
 
 mięso obojętnie jakie byle by z pewnego żródła bez kości i nadmiaru żył
 
 sól ,pieprz ,olej roślinny ,duża patelnia ,miska ,garnek wyższy niż słoiki 
 3-4 ręczniki
 
 mięso po obmyciu i osuszeniu ręcznikiem  dzielimy na kawałki grubości palca w poprzek włókien
 drób w postaci filetów na dwa do trzech kawałków     nie tłuczemy 
 
 obsypujemy solą i pieprzem ewentualnie papryką       bez nadmiaru     nie stosujmy innych przypraw i dodatków     użyjemy je na morzu
 
 szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywającym patelnie w całości warstwą około3 milimetrów olej po włożeniu mięsa musi skwierczeć
 
 mięso po osiągnięciu białego lub pomarańczowego koloru z każdej strony 
 a wołowego koloru lekko brązowego przekładamy do miski
 
 gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymieńmy go
 
 następnie próżymy mięso na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez około 20 minut wołowina ciut dłuzej drób krócej
 
 mięso przekładamy do słoików starając się ułożyć je ciasno w jak największych kawałkach tak aby każdy posiłek na morzu nie przypominał gulaszu
 
 sosem z garnka zalewamy  mięso tak aby nie wystawało ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzić do około 0.7 cm. przed krawędzią słoika
 
 po wyduszeniu powietrza z pomiędzy plastrów mięsa zakręcamy słoiki
 uwaga na zgodnośc gwintów
 
 na dno duzego garnka układamy ręcznik, następnie słoiki ,pomiędzy nie wkładamy kolejny ręcznik tak aby się nie obijały, zalewamy ciepłą wodą do około1,5 centymetra przed nakrętką
 
 gotujemy conajmniej przez godzinę licząc od 10 minut po osiągnięciu stanu wrzenia 
 
 gotowanie według tych samych zasad powtarzamy po upływie 24 godzin
 
 jesli wyjmujemy gorące słoje kładżmy je na ręcznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie narażajmy je na kontakt z zimnym powietrzem ponieważ moga pęknąc
 
 dobrze przygotowany słój ma wklęśniętą zakrętkę
 
 ostatnio przygotowywałem 15 kg mięsa od UCIĘCIA PIERWSZEGO PLASTRA MIĘSA  do końca pierwszego gotowania minęło 5 godzin 
 
 precz z puszkami turystycznymi | 
			 
		  |