docent |
Wysłany: 16 Paź 2006 23:07 Temat postu: mięso w słojach |
|
od wielu lat zajmuję sie aprowizacją na rejsach w zwiazku z tym mogę się podzielic informacją jak przygotowac posiłek mięsny w domu łatwy do sporzadzenia w warunkach morskich.
ręce,miejsce przyrządzania zapraw , nóż i deska dokładnie umyte
słoje 1 litrowe typu twist i nakrętki bez śladów rdzy i poprzedniej zawartości
umyte i wyparzone
zwrócić uwagę na ilość gwintu najczęściej spotykane to 4 i 6 gwintów nakrętka 4 gwintowa na słoiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelności
mięso obojętnie jakie byle by z pewnego żródła bez kości i nadmiaru żył
sól ,pieprz ,olej roślinny ,duża patelnia ,miska ,garnek wyższy niż słoiki
3-4 ręczniki
mięso po obmyciu i osuszeniu ręcznikiem dzielimy na kawałki grubości palca w poprzek włókien
drób w postaci filetów na dwa do trzech kawałków nie tłuczemy
obsypujemy solą i pieprzem ewentualnie papryką bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatków użyjemy je na morzu
szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywającym patelnie w całości warstwą około3 milimetrów olej po włożeniu mięsa musi skwierczeć
mięso po osiągnięciu białego lub pomarańczowego koloru z każdej strony
a wołowego koloru lekko brązowego przekładamy do miski
gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymieńmy go
następnie próżymy mięso na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez około 20 minut wołowina ciut dłuzej drób krócej
mięso przekładamy do słoików starając się ułożyć je ciasno w jak największych kawałkach tak aby każdy posiłek na morzu nie przypominał gulaszu
sosem z garnka zalewamy mięso tak aby nie wystawało ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzić do około 0.7 cm. przed krawędzią słoika
po wyduszeniu powietrza z pomiędzy plastrów mięsa zakręcamy słoiki
uwaga na zgodnośc gwintów
na dno duzego garnka układamy ręcznik, następnie słoiki ,pomiędzy nie wkładamy kolejny ręcznik tak aby się nie obijały, zalewamy ciepłą wodą do około1,5 centymetra przed nakrętką
gotujemy conajmniej przez godzinę licząc od 10 minut po osiągnięciu stanu wrzenia
gotowanie według tych samych zasad powtarzamy po upływie 24 godzin
jesli wyjmujemy gorące słoje kładżmy je na ręcznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie narażajmy je na kontakt z zimnym powietrzem ponieważ moga pęknąc
dobrze przygotowany słój ma wklęśniętą zakrętkę
ostatnio przygotowywałem 15 kg mięsa od UCIĘCIA PIERWSZEGO PLASTRA MIĘSA do końca pierwszego gotowania minęło 5 godzin
precz z puszkami turystycznymi |
|