Autor Wiadomość
adamsulewski
PostWysÅ‚any: 02 Gru 2006 17:12    Temat postu:

super, zobacz tez sposob pod lista zakupow
docent
PostWysÅ‚any: 16 Paź 2006 23:07    Temat postu: miÄ™so w sÅ‚ojach

od wielu lat zajmuję sie aprowizacją na rejsach w zwiazku z tym mogę się podzielic informacją jak przygotowac posiłek mięsny w domu łatwy do sporzadzenia w warunkach morskich.

ręce,miejsce przyrządzania zapraw , nóż i deska dokładnie umyte

słoje 1 litrowe typu twist i nakrętki bez śladów rdzy i poprzedniej zawartości
umyte i wyparzone
zwrócić uwagę na ilość gwintu najczęściej spotykane to 4 i 6 gwintów nakrętka 4 gwintowa na słoiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelności

mięso obojętnie jakie byle by z pewnego żródła bez kości i nadmiaru żył

sól ,pieprz ,olej roślinny ,duża patelnia ,miska ,garnek wyższy niż słoiki
3-4 ręczniki

mięso po obmyciu i osuszeniu ręcznikiem dzielimy na kawałki grubości palca w poprzek włókien
drób w postaci filetów na dwa do trzech kawałków nie tłuczemy

obsypujemy solą i pieprzem ewentualnie papryką bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatków użyjemy je na morzu

szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywającym patelnie w całości warstwą około3 milimetrów olej po włożeniu mięsa musi skwierczeć

mięso po osiągnięciu białego lub pomarańczowego koloru z każdej strony
a wołowego koloru lekko brązowego przekładamy do miski

gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymieńmy go

następnie próżymy mięso na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez około 20 minut wołowina ciut dłuzej drób krócej

mięso przekładamy do słoików starając się ułożyć je ciasno w jak największych kawałkach tak aby każdy posiłek na morzu nie przypominał gulaszu

sosem z garnka zalewamy mięso tak aby nie wystawało ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzić do około 0.7 cm. przed krawędzią słoika

po wyduszeniu powietrza z pomiędzy plastrów mięsa zakręcamy słoiki
uwaga na zgodnośc gwintów

na dno duzego garnka układamy ręcznik, następnie słoiki ,pomiędzy nie wkładamy kolejny ręcznik tak aby się nie obijały, zalewamy ciepłą wodą do około1,5 centymetra przed nakrętką

gotujemy conajmniej przez godzinę licząc od 10 minut po osiągnięciu stanu wrzenia

gotowanie według tych samych zasad powtarzamy po upływie 24 godzin

jesli wyjmujemy gorące słoje kładżmy je na ręcznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie narażajmy je na kontakt z zimnym powietrzem ponieważ moga pęknąc

dobrze przygotowany słój ma wklęśniętą zakrętkę

ostatnio przygotowywałem 15 kg mięsa od UCIĘCIA PIERWSZEGO PLASTRA MIĘSA do końca pierwszego gotowania minęło 5 godzin

precz z puszkami turystycznymi

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group