Autor Wiadomo┼Ť─ç
adamsulewski
PostWys┼éany: 02 Gru 2006 17:12    Temat postu:

super, zobacz tez sposob pod lista zakupow
docent
PostWys┼éany: 16 Pa┼║ 2006 23:07    Temat postu: mi─Öso w s┼éojach

od wielu lat zajmuj─Ö sie aprowizacj─ů na rejsach w zwiazku z tym mog─Ö si─Ö podzielic informacj─ů jak przygotowac posi┼éek mi─Ösny w domu ┼éatwy do sporzadzenia w warunkach morskich.

r─Öce,miejsce przyrz─ůdzania zapraw , n├│┼╝ i deska dok┼éadnie umyte

s┼éoje 1 litrowe typu twist i nakr─Ötki bez ┼Ťlad├│w rdzy i poprzedniej zawarto┼Ťci
umyte i wyparzone
zwr├│ci─ç uwag─Ö na ilo┼Ť─ç gwintu najcz─Ö┼Ťciej spotykane to 4 i 6 gwint├│w nakr─Ötka 4 gwintowa na s┼éoiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelno┼Ťci

mi─Öso oboj─Ötnie jakie byle by z pewnego ┼╝r├│d┼éa bez ko┼Ťci i nadmiaru ┼╝y┼é

s├│l ,pieprz ,olej ro┼Ťlinny ,du┼╝a patelnia ,miska ,garnek wy┼╝szy ni┼╝ s┼éoiki
3-4 r─Öczniki

mi─Öso po obmyciu i osuszeniu r─Öcznikiem dzielimy na kawa┼éki grubo┼Ťci palca w poprzek w┼é├│kien
drób w postaci filetów na dwa do trzech kawałków nie tłuczemy

obsypujemy sol─ů i pieprzem ewentualnie papryk─ů bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatk├│w u┼╝yjemy je na morzu

szybka obr├│bka w rozgrzanym oleju pokrywaj─ůcym patelnie w ca┼éo┼Ťci warstw─ů oko┼éo3 milimetr├│w olej po w┼éo┼╝eniu mi─Ösa musi skwiercze─ç

mi─Öso po osi─ůgni─Öciu bia┼éego lub pomara┼äczowego koloru z ka┼╝dej strony
a wo┼éowego koloru lekko br─ůzowego przek┼éadamy do miski

gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymieńmy go

następnie próżymy mięso na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez około 20 minut wołowina ciut dłuzej drób krócej

mi─Öso przek┼éadamy do s┼éoik├│w staraj─ůc si─Ö u┼éo┼╝y─ç je ciasno w jak najwi─Ökszych kawa┼ékach tak aby ka┼╝dy posi┼éek na morzu nie przypomina┼é gulaszu

sosem z garnka zalewamy mi─Öso tak aby nie wystawa┼éo ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzi─ç do oko┼éo 0.7 cm. przed kraw─Ödzi─ů s┼éoika

po wyduszeniu powietrza z pomiędzy plastrów mięsa zakręcamy słoiki
uwaga na zgodno┼Ťc gwint├│w

na dno duzego garnka uk┼éadamy r─Öcznik, nast─Öpnie s┼éoiki ,pomi─Ödzy nie wk┼éadamy kolejny r─Öcznik tak aby si─Ö nie obija┼éy, zalewamy ciep┼é─ů wod─ů do oko┼éo1,5 centymetra przed nakr─Ötk─ů

gotujemy conajmniej przez godzin─Ö licz─ůc od 10 minut po osi─ůgni─Öciu stanu wrzenia

gotowanie według tych samych zasad powtarzamy po upływie 24 godzin

jesli wyjmujemy gor─ůce s┼éoje k┼éad┼╝my je na r─Öcznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie nara┼╝ajmy je na kontakt z zimnym powietrzem poniewa┼╝ moga p─Ökn─ůc

dobrze przygotowany s┼é├│j ma wkl─Ö┼Ťni─Öt─ů zakr─Ötk─Ö

ostatnio przygotowywa┼éem 15 kg mi─Ösa od UCI─śCIA PIERWSZEGO PLASTRA MI─śSA do ko┼äca pierwszego gotowania min─Ö┼éo 5 godzin

precz z puszkami turystycznymi

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group