Uwaga:
Żeby pisać na forum, nie trzeba się nigdzie rejestrować!
www.rejsymorskie.net
Forum: Adam Sulewski - żeglarstwo.
Prywatna strona o żeglarstwie pełnomorskim.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mięso w słojach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna -> Kambuz
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
docent
Gość





PostWysłany: 16 Paź 2006 23:07    Temat postu: mięso w słojach Odpowiedz z cytatem

od wielu lat zajmuję sie aprowizacją na rejsach w zwiazku z tym mogę się podzielic informacją jak przygotowac posiłek mięsny w domu łatwy do sporzadzenia w warunkach morskich.

ręce,miejsce przyrządzania zapraw , nóż i deska dokładnie umyte

słoje 1 litrowe typu twist i nakrętki bez śladów rdzy i poprzedniej zawartości
umyte i wyparzone
zwrócić uwagę na ilość gwintu najczęściej spotykane to 4 i 6 gwintów nakrętka 4 gwintowa na słoiku 6 gwintowym i vice versa nie zapewni szczelności

mięso obojętnie jakie byle by z pewnego żródła bez kości i nadmiaru żył

sól ,pieprz ,olej roślinny ,duża patelnia ,miska ,garnek wyższy niż słoiki
3-4 ręczniki

mięso po obmyciu i osuszeniu ręcznikiem dzielimy na kawałki grubości palca w poprzek włókien
drób w postaci filetów na dwa do trzech kawałków nie tłuczemy

obsypujemy solą i pieprzem ewentualnie papryką bez nadmiaru nie stosujmy innych przypraw i dodatków użyjemy je na morzu

szybka obróbka w rozgrzanym oleju pokrywającym patelnie w całości warstwą około3 milimetrów olej po włożeniu mięsa musi skwierczeć

mięso po osiągnięciu białego lub pomarańczowego koloru z każdej strony
a wołowego koloru lekko brązowego przekładamy do miski

gdy zauwazymy lekki dym z oleju wymieńmy go

następnie próżymy mięso na niewielkim ogniu w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny wody i oleju przez około 20 minut wołowina ciut dłuzej drób krócej

mięso przekładamy do słoików starając się ułożyć je ciasno w jak największych kawałkach tak aby każdy posiłek na morzu nie przypominał gulaszu

sosem z garnka zalewamy mięso tak aby nie wystawało ono ponad powierzchnie sos powinien dochodzić do około 0.7 cm. przed krawędzią słoika

po wyduszeniu powietrza z pomiędzy plastrów mięsa zakręcamy słoiki
uwaga na zgodnośc gwintów

na dno duzego garnka układamy ręcznik, następnie słoiki ,pomiędzy nie wkładamy kolejny ręcznik tak aby się nie obijały, zalewamy ciepłą wodą do około1,5 centymetra przed nakrętką

gotujemy conajmniej przez godzinę licząc od 10 minut po osiągnięciu stanu wrzenia

gotowanie według tych samych zasad powtarzamy po upływie 24 godzin

jesli wyjmujemy gorące słoje kładżmy je na ręcznik i nie dotykajmy zimnymi przedmiotami oraz nie narażajmy je na kontakt z zimnym powietrzem ponieważ moga pęknąc

dobrze przygotowany słój ma wklęśniętą zakrętkę

ostatnio przygotowywałem 15 kg mięsa od UCIĘCIA PIERWSZEGO PLASTRA MIĘSA do końca pierwszego gotowania minęło 5 godzin

precz z puszkami turystycznymi
Powrót do góry
adamsulewski
Gość





PostWysłany: 02 Gru 2006 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super, zobacz tez sposob pod lista zakupow
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rejsymorskie.net Strona Główna -> Kambuz Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group